Standardne mikrobiotiÄke preporuke
- Najmanje 50% koliÄine svakog kuvanog obroka treba da se sastoji od integralnih žitarica u zrnu, pripremljenih na razliÄite naÄine. MeÄ‘u integralne namirnice koje vam preporuÄujemo spadaju: integralni pirinaÄ, integralna pšenica, hleb od integralne pšenice, Äapati od integralne pšenice, rezanci od integralne pšenice, jeÄam, proso, ovas, ovseni griz, kukuruz u zrnu, kukuruz na klipu, kukuruzni griz, griz od heljde, rezanci od heljde, raž, raženi hleb itd;
- Približno 5% koliÄine svakodnevne hrane treba da saÄinjava miso supa (1-2 Äinijice). Ova supa ne treba da bude suviše slana. MeÄ‘u njenim sastojcima treba da budu razliÄite vrste povrća, algi, mahunarki i žitarica. ÄŒesto menjajte recept;
- Oko 20-30% svakog obroka može sadržavati povrće: 2/3 ovog povrća treba da bude pripremljeno na razliÄite naÄine, kao što su pirjanje, kuvanje na pari, kuvanje u vodi i peÄenje; do 1/3 uzimajte kao sirovu salatu. Izbegavajte majonez i industrijske prelive.
- Od 10-15% svakodnevne hrane treba da saÄinjavaju kuvane mahunarke i alge. Za svakodnevnu upotrebu koristite azuki, leblebije, soÄivo, crni pasulj. Ostale mahunarke su samo za povremenu upotrebu. Alge, kao što su hidžiki, kombu, vakame, nori, agar-agar… možete pripremati na razliÄite naÄine. Ova jela zaÄinite umerenom koliÄinom tamari sosa od soje i morskom solju;
- Jedanput ili dvaput nedeljno možete jesti malu koliÄinu bele ribe. NaÄin pripremanja menjajte svake sedmice. Dva do tri puta nedeljno možete takoÄ‘e jesti i neki voćni desert, s tim što ćete koristiti voće koje raste u vašem kraju. Na primer, ako živite u pojasu umerene klime izbegavajte tropsko i suptropsko voće. Nije preporuÄljivo uzimati voćni sok, mada po veoma toplom vremenu možete da pijete umerene koliÄine takvog soka.
- Kao zakusku ili da nešto pregrizete, možete uzimati pržene semenke i pržene jezgraste plodove, blago posoljene, kao i sušeno voće i pržene mahunarke;
- MeÄ‘u napitke koji se preporuÄuju za svakodnevnu upotrebu spadaju banÄa Äaj, mu Äaj, Äaj od maslaÄka, kafa i Äaj od žitarica, kao i svaki drugi tradicionalni Äaj koji nema aromatiÄni miris i stimulišući efekat;
- Namirnice koje treba smanjiti na minimum ili izbegavati u oblasti umerene klime jesu sledeće:
- Meso, životinjske masnoće, životinjsko meso, mleÄni proizvodi, buter;
- Tropsko i suptropsko voće i voćni sokovi; gazirana i veštaÄka pića; kafa, crni Äaj i i svi aromatiÄni stimulativni Äajevi, kao što je i naš Äaj od nane;
- Šećer, med, svi sirupi, saharin i razni veštaÄki zaslaÄ‘ivaÄi; pirinÄani i jeÄmeni slad mogu se koristiti u veoma malim koliÄinama da bi se neko jelo zasladilo ako je potrebno;
- Sve namirnice koje sadrže hemikalije: veštaÄki obojene, tretirane zaštitnim sredstvima, prskane i sa drugim hemijskim dodacima. Sve rafinisane, glazirane žitarice, rafinisano brašno i njihovi derivati, masovno proizvedena industrijska hrana, ukljuÄujući sve konzervisane i smrznute namirnice;
- Ljuti zaÄini, sve aromatiÄne stimulativne namirnice, dodaci jelima i veštaÄka pića, takoÄ‘e veštaÄko sirće;
- Dodatne preporuke:
- Ulje za kuvanje treba da bude biljno; ako želite da poboljšate svoje zdravlje, ograniÄite upotrebu ulja na kvalitetno susamovo i kukuruzno ulje i koristite ga u umerenim koliÄinama;
- So koju koristite treba da bude nerafinisana morska so. Kao slane zaÄine, možete koristiti tamari sos o soje i miso, pripremljene na tradicionalan naÄin;
- PreporuÄuju se sledeći dodaci jelima:
- Gomasio (10-12 delova prženih susamovih semenki na jedan deo morske soli)
- Pržena alga kelp u prahu, pržena alga vakame u prahu
- Umeboši šljive
- Teka
- Tamari sos od soje (koristite ga umereno, tako da jelo bude blagog ukusa)
- Možete jesti redovno 2-3 puta dnevno koliko želite, pod uslovom da je navedeni odnos meÄ‘u pojedinim namirnicama pravilan i da hranu valjano žvaćete. Izbegavajte unošenje svake hrane na 3 sata pre spavanja. Kad ožednite možete popiti malo vode, ali bez leda.
- Još jedan važan savet: pravilno kuvanje je toliko važno da se svakome preporuÄuje da kuvanje uÄi na kursevima ili od iskusnih starijih prijatelja i da isproba recepte koji su dati u makrobiotiÄkim kuvarima.
Tagovano: preporuke,
Srodni članci na sajtu:
Preporučeni proizvodi
Prženi tempeh - sojino meso
Proizvod dobijen fermentacijom termiÄki obraÄ‘ene soje...
Kikiriki puter
Naš kikiriki puter je dobio novo odelo, i sada j...
Pivski kvasac
Pivski kvasac je dijetetski proizvod dobijen inaktivira...