Kad solite i dosoljavate - gomašio
Gomašio ili kako ga neki zovu kod nas, susamova so, pravi se od prženih susamovih semenki i morske soli. Ovim naÄinom pripreme, sve Äestice soli se oblažu tankim slojem ulja i upravo ta kombinacija pomaže organizmu da apsorbuje so u manjim koliÄinama. Samim tim se ni ne javlja pojaÄan osećaj žeÄ‘i, što znaÄi da se ni višak vode neće vezivati za naš organizam.
Susamovo seme je inaÄe jedan od najboljih izvora kalcijuma, ali sadrži i dosta gvožđa, kao i vitamina B3 i proteina.
Gomašio se koristi kao zaÄin u pripremi jela od povrća, kao i svih vrsta žitarica. Ova so neutrališe kiselinu u krvi, samim tim ublažava zamor i nervnu iscrpljenost, dok je delotvorna i kod mnogih zdravstvenih problema, kao što su nadimanje, muÄnine, glavobolja, pa Äak i menstrualni grÄevi.
Srodni članci na sajtu:
Preporučeni proizvodi
Dijabet biskvit
Biskvit prijatnog, blago slatkog ukusa zaslađen frukto...
Dekstoza orange
Dekstroza sa ukusom narandže ima sva svojstva kao i ob...
Soja viršle
Podjednako soÄne i ukusne kao i one "prave" ...
Gomasio-susamova so
Gomasio se priprema od prženih susamovih semenki i mor...