Da li ste probali dajkon rotkvu?
Dajkon ili japanska rotkva, vrsta vrlo blagotvornog povrća, danas već i kod nas može da se naÄ‘e, na pijacama kao i u većim supermarketima i to proizvedena od strane naÅ¡ih zemljoradnika. Ima izgled dugaÄkog belog (retko krem ili crnog) zadebljalog korena, sa zelenim lišćem, dužine od oko 10, pa sve do oko 30 santimetara.
Ove rotkve imaju veoma soÄno i hrskavo „telo“, slatkastog i svežeg ukusa, koji je inaÄe mnogo blaži nego kod obiÄnih baÅ¡tenskih rotkvica. Pri kupovini treba voditi raÄuna i birati samo Ävrste i nenaporane primerke, svežeg i zelenog lišća. Mogu se Äuvati oko nedelju dana najviÅ¡e, na nižim temperaturama ili u
frižideru.
InaÄe dajkon rotkve sadrže vrlo malo kalorija (18kcal na 100 grama), Å¡to je Äak trećina potrebnog dnevnog unosa. TakoÄ‘e poseduju puno vitamina C, kao i aktivne enzime koji potpomažu velikom broju operacija u organizmu, a jedna od najvažnijih je varenje. Isto tako su i veoma bogate glikozidima, Å¡to ih Äini lekovitim. Vrlo su zahvalne i za uzgajanje, mogu se gajiti Äak i na zagaÄ‘enom zemljiÅ¡tu i to zahvaljujući ne apsorpciji teÅ¡kih metala.
Mlado lišće dajkon rotkve pre svega je bogato vitaminom C, beta-karotenom, kalcijumom, ali i drugim važnim vitaminima, a pokazalo se i vrlo korisno kod dijabetiÄara. TakoÄ‘e ima svoju ulogu i kod rastvaranja odreÄ‘enih vrsta kamena u žuÄi.
Pre pripreme treba je dobro oprati i iÅ¡Äetkati Äetkicom za povrće ili je jednostavno oljuÅ¡titi kao Å¡argarepu. Uglavnom se jede i sprema sirova, kao dodatak ili samostalno u salatama, ili pak seckana kao garnirung za mnoga druga jela. TakoÄ‘e može biti i termiÄki obraÄ‘ena na razne naÄine, da li peÄenjem na roÅ¡tilju ili rerni, prženjem ili kuvanjem u Äorbi, to zavisi od ukusa.
Srodni članci na sajtu:
Preporučeni proizvodi
Dekstroza
Dekstroza ili grožđani šećer pripada grupi pr...
Makarone od pirinÄa
Pored toga Å¡to su pogodni za one koji su alergiÄni na...